A falfestők többféle szisztémával dolgoznak. A szekkó, freskó, graffiti, falfestmény felvitele történhet ecsettel, kézzel, szivaccsal, papírral, levegővel (airbrush), egy azonban közös: mindig felrajzolják a falra a készülő festményt. (Persze, mint mindig itt is akadhatnak kivételek, akik csak ráerősítenek a szabályra.)

A rajzot azonban megelőzi a négyzetrács felrajzolása. Mivel a faldekorációk általában nagyobbak, mint egy ember, nehezebb az arányokat visszaadni. Festettem már úgy, hogy megnehezítette volna a dolgom, ha felrajzolom a segédrácsot, ezért eltekintettem tőle, viszont így folyamatosan ellenőriznem kellett, jók-e az arányok. Ez úgy történt, hogy rajzoltam valamennyit, elhátráltam a faltól, benéztem a következő vonalat, megrajzoltam, megint hátráltam, stb. Ez működik is, egészen addig, míg pl. nem a magasban, állványról festünk. Ott nem szerencsés nagyon elhátrálni a faltól.

 

Falfestmény

 

A segédrács abban is segít, hogy még véletlenül se tévesszük el az arányokat. A falfestmény, melynél nem számít, ha egy centit tévedünk (pl. tájkép), bánja kánya, de ha népszerű meseszereplőt, vagy híres festmény reprodukcióját kell a falra festenünk, nagyon nem mindegy, hogy az az egy centi! Hihetetlen, mennyire meg tudja változtatni az elrontott méretarány, forma a falfestményt!

Amikor vízmérték segítségével felrajzoltuk a hálót, kezdődhet a másolás.
Az előkészületek egyik első mozzanata – amikor a falnak közelében sem vagyunk –, hogy a megbeszélt falfreskó képét, még papíron, úgymond felkockázzuk. Attól függően, milyen bonyolult a kép, osztom fel sűrűbb, vagy nagyobb kockákra. Ennek méretarányos testvére kerül aztán a falra.

Aztán jöhet a festés!

Ha színesebb a feladat, számtalan tégelyecske, dobozocska sorakozik, telis teli pompázatos színekkel. Már ha pompa kerül a falra, hiszen nem vagyunk egyformák.

Nagyon szeretek falakat dekorálni! Veszprém megyében élek, Tapolca mellett egy kis faluban. A legtávolabbi falfestési helyszín Budapest volt. Ez nem jelenti azt, hogy nem utazom messzebbre is azért, hogy örömöt csaljak falra festett képeimmel a megrendelőnek.

Sümeg, Ajka, Keszthely, Zalaegerszeg, Veszprém igazán közeli települések, keressen meg, ha szeretné a falat falfestménnyel dekorálni.

Szóljon hozzá!

A hozzászóláshoz belépés szükséges.